עוגת תפוחים קרמל במחבת או בתנור

 






את העוגה מכינים במחבת בגז

או אופים בתנור

החומרים מדודים בגרמים

או בכוסות חד פעמיות לשתייה קרה

כל כוס שוטה לשלושת רבעי כוס מדידה 

בינלאומית


לחתוך

5 תפוחים בינוניים

לחתוך לחצי ולפלחים עם הקליפה

להוציא גרענים

לחמם מחבת  בקוטר 24 סנטימטר

לשים 50 גרם חמאה או לפרווה מרגרינה

להוסיף

3/4 כוס סוכר חום כהה או בהיר

כארבע כפות למי שאין שיקרמל סוכר לבן


ויוסיף את החמאה ושאר המצרכים

רבע כפית קימנון

לערבב על חום נמוך

להוסיף את התפוחים

1 כף סירופ מייפל או דבש

1 כפית תמצית וניל

ולבשל אותם עד שהתפוחים יותר רכים

אבל שומרים על הצורה שלהם

להוציא לצלחת ולקרר

אם אופים במחבת אז לנקות

אותה

אם אופים בתבנית אפיה אז 

להוציא את התפוחים ולשים

בתבנית אפיה אם תחתית קבוע או

בתבנית פיירקס


אם מכינים בגז אז מרפדים את המחבת

עם נייר כסף ועליו נייר אפייה גם בשוליים

לסדר את התפוחים במחבת

בצורת פרח

ולשפוך עליהם את הקרמל החום

החומרים לעוגה

1 כוס שמן קנולה 150 גרם

1 כוס סוכר לבן 160 גרם

1 כפית תמצית וניל

1 כוס קוקוס 60 גרם

רבע כפית מלח

3 ביצים לארג'

1 גביע יוגורט 200 גרם או דמנת חמוצה

 או 

לפרווה מעדן סויה וניל

או שמנת צמחית מוקצפת 170 גרם


2.5 קמח לבן מנופה- 250 גרם

1 שקית אבקת אפיה 10 גרם

מעט גרידת לימון

אפשר כף ברנדי או ליקר קירסאו או ויסקי

לא חייבים

אופן ההכנה

לשים בקערה

את הקוקוס , סוכר, שמן, וניל,והיוגורט

מלח, 1 כף ברנדי, גרידת לימון קטן

לערבב ולהוסיף

אבקת אפיה , ביצים,לערבב

להוסיף את הקמח

 ולערבב לעיסה חלקה

לשים את העוגה על התפוחים

וליישר


לכסות את המחבת עם מכסה או צלחת

על אש בינונית לבשל כדקה

להוריד את החום לקטן

לבשל כשעה

עד שלמעלה העוגה יציבה

להוריד את המכסה 

לשים מעל העוגה נייר אפיה

ועליו נייר כסף

להפוך לצלחת

להוציא את נייר האפיה שעל התפוחים

ולהחליר בחזרה למחבת עם הניירות

לכסות עם הניירות

ולבשל על חום נמוך כעשר דקות

מי שרוצה לאפות בתנור


לחמם תנור על חום של 160 מעלות

כ- 45 דקות או לפי הצורך

לקרר כחמש דקות

לאחר מכן להפוך לצלחת  הגשה

ולפזר מעל העוגה

מעט אבקת סוכר


The cake is prepared in a gas pan


or baked in the oven


The ingredients are measured in grams


or in disposable cups for cold drinks


Each cup of shot is three-quarters of a measuring cup 


International


Cut


5 medium apples


Cut in half and into slices with the peel


Remove the seeds


Heat a 24 cm diameter pan


Put 50 grams of butter or margarine for a coat


Add


3/4 cup of dark or light brown sugar


About four tablespoons for those who do not have white sugar caramel

And add the butter and the rest of the ingredients


A quarter teaspoon of cumin


Stir over low heat


Add the apples


1 tablespoon of maple syrup or honey


1 teaspoon of vanilla extract


And cook them until the apples are softer


But keep their shape


Remove to a plate and cool


If baking in a pan then clean


it


If baking in a baking pan then 


Remove the apples and put


In a baking pan if it has a fixed bottom or


In a Pyrex pan


If cooking on gas, then line the pan


with foil and baking paper on the edges


Arrange the apples in the pan


in the shape of a flower


and pour the brown caramel over them


Ingredients for the cake


1 cup canola oil 150 grams


1 cup white sugar 160 grams


1 teaspoon vanilla extract


1 cup coconut 60 grams


A quarter teaspoon salt


3 large eggs


1 cup yogurt 200 grams or sour cream


or 


For the fur, vanilla soy delicacy


or 170 grams of whipped vegetable cream

2.5 sifted white flour - 250 grams


1 bag of baking powder 10 grams


A little lemon zest


A tablespoon of brandy or liqueur, custard or whiskey is possible


Not required


How to prepare


Put in a bowl


the coconut, sugar, oil, vanilla, and yogurt


salt, 1 tablespoon of brandy, zest of a small lemon


Mix and add


baking powder, eggs, mix


Add the flour


and mix to a smooth dough


Place the cake on the apples


and level


Cover the pan with a lid or plate


Cook over medium heat for about a minute


Reduce heat to low


Cook for about an hour


Until the top of the cake is firm


Remove the lid


Place baking paper on top of the cake


And cover with foil


Turn onto a plate


Remove the baking paper from the apples


And return to the pan with the foil


Cover with the foil


And cook over low heat for about ten minutes


For those who want to bake in the oven


Preheat oven to 160 degrees


About 45 minutes or as needed


Cool for about five minutes


Then turn onto a serving plate


And sprinkle over the cake


A little powdered sugar


תגובות