שמרים פרסבורגר פרג

 






הכמויות בגרמים או מדוד בכוסות פלסטיק 

חד פעמית לשתייה קרה 

כוס פלסטיק שווה לשלושת רבעי כוס מדידה אוניברסלית

הבצק לא תופח כמו בצק שמרים רגיל

אלה מעט מאוד בזמן האפיה זה מצויין וטעים

כך זה צריך להיות


לשים בקערת המיקסר עם וו לישה

250 גרם מרגרינה קרה

 או חמאה קרה חתוכה לקוביות

1 כפית תמצית וניל

חצי כפית מלח

חצי כוס סוכר לבן 

לערבב עד שהמרגרינה מתערבבת

 לא להקציף


חצי גרידת לימון בינוני

1 ביצה לארג'

לערבב כחצי דקה

להוסיף

500 גרם קמח לבן מנופה

1 כפית שמרים יבשים 5 גרם

להתחיל לערבב על מהירות נמוכה

ולהוסיף בהדרגה

כ- 1/2 כוס מי ברז 100 גרם  לפי הצורך

לערבב עד שהבצק מתאחד

ולאחר מכן לתת 

עוד לישה כשתי דקות 

עד שהבצק  אלסטי גמיש ונעים ונוח

לעטוף את הבצק בניילון נצמד

 ולשים במקרר

למנוחה כ- 20 דקות עד ההכנה


למלית הפרג המבושלת

לשים בסיר 

מי ברז

כוס ושלושת רבעי מי ברז 300 גרם

או במקום מים אפשר לשים חלב

2 כוסות סוכר לבן 300 גרם

1 כפית תמצית וניל

2 כפות סילאן סירופ תמרים

או במקום סילאן אפשר לשים דבש

1 כף מיץ לימון

1 כפית  שטוחה קינמון

חצי גרידת לימון בינוני

להרתיח

להוסיף

50 גרם צימוקים

250 גרם פרג טחון (לטחון טרי ולהשתמש בפרג באותו יום אחרת הוא הופך להיות מר)

להוסיף 

חצי כוס פרג שלם לא טחון 50 גרם

אם אין לכם פרג שלם אז במקומו לשים

עוד 50 גרם פרג טחון

50 גרם מרגרינה או חמאה

לערבב


ולהוסיף 

כ- 125 ביסקוויטים טחונים לפי הצורך 

לערבב

לערבב ולקרר במקרר

לחתוך את הבצק ל- 3 חלקים שווים

לקמח שולחן עבודה

לרדד את הבצק

למלבן בעובי של כשני מלימטר

45× 40 ס"מ

לקחת שליש מהמלית אם היא קשה 

וקשה למריחה אז

לדלל את המלית


 עם

כשתי כפות מי ברז לערבב

למרוח את המלית על הבצק להשאיר

שוליים ריקים

אפשר לפזר מעט אגוזי מלך שבורים


לגלגל לרולדה

לשים בתבנית אפיה מרופדת עם נייר אפיה

וכך להכין את שאר הרולדות


למריחת הרולדה

לקחת חלמון (צהוב) ביצה וכף מי ברז

ולערבב

למרוח את הביצה על הרולדה עם מברשת

להשאיר את הרולדה מחוץ למקרר 

לחכות כ- 20 דקות 

למרוח שוב בחלמון הביצה

בעזרת מזלג ליצור  על הרולדות

סימני גלים


לקחת שיפוד ולדקור את הרולדה 

בכמה מקומות את הרולדה כדי שהיא לא תתפוצץ

אפשר גם לסמן עמוק  לפרוסת הרולדות

כדי שהרולדה לא תתפוצץ

או לשים בתבנית אינגליש

לאפות בתנור חם 180 דקות

אפיה כ- 30 דקות לפי הצורך


The quantities are in grams or measured in plastic cups 


Disposable for cold drinks 


A plastic cup is equal to three quarters of a universal measuring cup


The dough does not rise like regular yeast dough


These very little while baking is excellent and delicious


This is how it should be


Put in the mixer bowl with a dough hook


250 grams of cold margarine


Or cold butter cut into cubes


1 teaspoon vanilla extract


Half a teaspoon of salt


Half a cup of white sugar


Mix until the margarine is mixed


Do not beat


Half a medium lemon zest


1 large egg


Mix for about half a minute


Add


500 grams of sifted white flour


1 teaspoon of dry yeast 5 grams


Start mixing on low speed


And gradually add


About 1/2 cup of tap water 100 grams as needed


Mix until the dough comes together


And then let 


knead for about two more minutes


Until the dough is elastic, flexible and nice and comfortable


Wrap the dough in plastic wrap


And put in the refrigerator


Let it rest for about 20 minutes until ready

For the cooked poppy seed filling


Put in a pot 


Tap water


A cup and three quarters of tap water 300 grams


Or instead of water you can use milk


2 cups of white sugar 300 grams


1 teaspoon vanilla extract


2 tablespoons of date syrup


Or instead of syrup you can use honey


1 tablespoon lemon juice


1 teaspoon cinnamon


Half a medium lemon zest


Boil


Add


50 grams raisins


250 grams ground poppy seeds (grind fresh and use the poppy seeds the same day otherwise they become bitter)


Add 


Half a cup of whole, unground poppy seeds 50 grams


If you don't have whole poppy seeds, then instead put


Another 50 grams of ground poppy seeds


50 grams of margarine or butter


Mix


And add 


About 125 ground biscuits as needed


Mix


Mix and cool in the refrigerator


Cut the dough into 3 equal parts


Flour a work surface


Roll the dough


Into a rectangle about two millimeters thick


45×40 cm


Take a third of the filling if it is hard


And difficult to spread then


Thin the filling with

With


about two tablespoons of tap water, mix


spread the filling on the dough, leaving


empty edges


you can sprinkle a few broken walnuts


roll into a roll


place in a baking pan lined with baking paper


and prepare the rest of the rolls in this way


to spread the roll


take an egg yolk (yellow) and a tablespoon of tap water


and mix


spread the egg on the roll with a brush


leave the roll out of the refrigerator


wait about 20 minutes


spread again with the egg yolk


Using a fork, create


wave marks on the rolls


Take a skewer and prick the roll


in several places so that it does not burst


You can also make a deep mark on the roll slice


so that the roll does not burst


Or put in an English pan


Bake in a hot oven for 180 minutes


Bake for about 30 minutes as needed


תגובות