עוגת לימון וקרם

 








המתכונים מדודים

בגרמים או בכוס פלסטיק חד פעמית

לשתייה קרה

כוס פלסטיק שווה לשלושת רבעי כוס

מדידה בינלאומית

להמיס 50 גרם חמאה או לפרווה מרגרינה

לשים את החמאה בקערת ערבוב


להוסיף

1 כפית תמצית וניל

3/ 4 כוס סוכר לבן 100 גרם

1 מיכל שמנת להקצפה

חלבית או פרווה 250 גרם


להוסיף

רבע כפית מלח

1 שקית אבקת אפיה 10 גרם

2 ביצים בגודל לארג'

ולערבב

להוסיף

3/4  קליפת לימון מגורדת מלימון 🍋

בינוני ולערבב


להוסיף 

כוס וכמעט שלושת רבעי

קמח לבן מנופה 150 גרם

ולערבב


לשים את העוגה

בתבנית אינגליש קייק עם נייר

אפיה העוגה לא יוצאת גבוהה

לאפות בתנור חם 160 מעלות

כ- 45 דקות ולקרר בחוץ


לקרם לימוני

לשים בקערה

1 מיכל שמנת לקצפת

חלבית או פרווה 250 גרם

2- 3 כפות סוכר לבן

1 כפית תמצית וניל

1 כף גדושה אבקת אינסטנט 

פודינג וניל

להתחיל להקציף ושהקצפת 

יותר יציבה להוסיף 1 כף מיץ לימון

להמשיך להציץ לקצפת יציבה ולקרר


למרוח את קרם הלימון 

על העוגה 

ולגרד מעל מעט גרידת לימון


העוגה הכי טעימה בטמפרטורת החדר

העוגה במקרר מתקשה ויותר דחוסה

אז אפשר להוציא אותה כשעה לפני ההגשה

מהמקרר לבחוץ

או לשים אותה במקרר ללא הקרם

להוציא שעה לבחוץ

ולהגיש בצלחת עם קישוט,של כף קצפת

ומעט גרידת לימון

או לחמם את העוגה מעט במיקרוגל ללא הקרם



 The recipes are measued

in grams or in a disposable plastic cup

for cold drinks

a plastic cup is equal to three-quarters of a cup

international measurement

melt 50 grams of butter 

or for margarine


Add

1 teaspoon vanilla extract

3/4 cup white sugar 100 grams

1 container whipping cream

250 grams dairy or cream


Add

1/4 teaspoon salt

1 sachet baking powder 10 grams

2 large eggs

and mix

Add

3/4 grated lemon peel from a medium lemon 🍋

and mix

Add 

a cup and almost three quarters

of sifted white flour (150 grams)

and mix


Put the cake

in an English cake pan with paper

Bake the cake does not come out high

Bake in a hot oven 160 degrees

About 45 minutes and cool outside


For the lemon cream

Put in a bowl

1 container of whipped cream

Dairy or cream 250 grams

2-3 tablespoons of white sugar

1 teaspoon of vanilla extract

1 heaped tablespoon of instant powder

Vanilla pudding

Start whipping and when the whipped cream

is more stable, add 1 tablespoon of lemon juice

Continue whisking until the whipped cream is stable and refrigerate



Spread the lemon cream 

on the cake 

and grate a little lemon 

zest on top


The cake tastes best at room temperature

The cake hardens and becomes denser in the refrigerator

So you can take it out

about an hour before serving

or put it in the refrigerator without the cream

and take it out for an hour

and serve on a plate with a garnish,

of a spoonful of whipped cream

and a little lemon zest

or warm the cake a little

in the microwave without the cream

תגובות