גלילות מצה ובשר

 





למלית בשר

לחמם מחבת ולשים

2 כפות שמן קנולה או זית או אגוזים

להוסיף

2 בצלים חתוכים לקוביות קטנות

לטגן עד הזהבה כחמש דקות

להוסיף

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית שטוחה כורכום

לטגן ביחד עם התבלינים כרבע דקה

להוסיף

500 גרם בשר טחון או עוף או בקר

לערבב  ולפורר את הבשר

כשתי דקות 


להוסיף

כחצי כפית שטוחה מלח

מעט פלפל שחור

לערבב

ולהוסיף חצי כוס

פיטרוזיליה קצוצה לערבב

והמלית מוכנה לקרר אותה מעט


אופן הכנת המצות

לקחת כ- 15 מצות

להרטיב היטב מתחת מי ברז

להניח בתוך מגבת נקייה ולכסות אותם

בערך כחצי שעה

עד שהמצות גמישות וניתן לגלגל אותם

אם המצות עדיין לא גמישות להרטיב אותם שוב

ולכסות במגבת ולהמתין עד שהם גמישות


אופן ההכנה

להניח מצה על נייר אפיה

לשים לכל האורך שלהם כשתים שלוש כפות

 מלית בשר

לגלגל את המצה  לרולדה מהודקת

כך להכין את כל המצות


לטבילת המצות

לשבור לצלחת ביצה.

להוסיף 

כרבע כפית מלח

מעט פלפל שחור

רבע כפית פפריקה מתוקה

כשתי כפות מי ברז

לערבב


אופן הטיגון

לחמם מחבת

לשים שמן קנולה או אגוזים לחמם אותו

 לחום בינוני

לגלגל את המצה בביצה ולשים בשמן

כשפתח המצה כלפי מטה

לטגן את הגלילות מכל הצדדים

למצה זהובה וקריספית


For the meat filling

Heat a frying pan and add

2 tablespoons of canola or olive oil or nuts

Add

2 onions, cut into small cubes

Fry until golden brown, about five minutes

Add

1 teaspoon of sweet paprika

1 teaspoon of turmeric

Fry together with the spices for about a quarter of a minute

Add

500 grams of ground meat or chicken or beef

Mix and crumble the meat

About two minutes

Add


about half a teaspoon of salt


a little black pepper


mix

and add

half a cup of chopped parsley, mix

and the mellit is ready

let it cool slightly


How to prepare the matzo


Take about 15 matzo

Wet them thoroughly under running water

Place them in a clean towel and cover them

For about half an hour

Until the matzo is flexible and can be rolled

If the matzo is still not flexible

Wet them again

Cover them with a towel

And wait until they are flexible


How to prepare


Place matzah on baking paper


Place about two 

three tablespoons of meat filling along their entire length


Roll the matzah into a tight roll


Prepare all the matzah in this way


For dipping the matzos


Break an egg into a plate.


Add 

about a quarter teaspoon of salt


a pinch of black pepper


a quarter teaspoon of sweet paprika


about two tablespoons of tap water

Mix


How to fry


Heat a frying pan


Put canola or nut oil in it and heat it


Over medium heat


Roll the matzah in the egg and place in the oil


With the matzah opening facing down


Fry the rolls on all sides


Until the matzah is golden and crispy

תגובות