לחם ללא לישה בסיר ג'חנון







 Recipe in English

Listed below

החומרים מדודים במשקל

או בכוס קרטון חד פעמית

לשים בקערה

2 כוסות  קמח לבן מנופה

200 גרם

2 כוסות קמח חיטה מלא 

200 גרם

1 כף סוכר לבן

1 כף שמרים יבשים

1 כף שטוחה מלח

חצי כוס גרעיני חמניות

כארבע כפות

חצי כוס גרעיני דלעת

כשלוש כפות

1 כף שמן זית

לערבב בכף


להוסיף  בהדרגה מים פושרים לפי הצורך

אני הוספתי ככוס ושלושת רבעי מים חמימים

לערבב לבצק רך

לכסות עם ניילון נצמד עד שהבצק מכפיל

את נפחו כמה זמן שצריך

לאחר שהבצק תפח

לערבב ולהוריד אויר

לפזר מעל מעט קמח


לקחת סיר ג'חנון בקוטר של כ-22 סנטימטר

או תבנית לקמח אותה

ולשפוך את הבצק לתבנית

להבריש את הבצק עם מעט מי ברז

לפזר מעל מעט גרעיני חמניות וגרעיני דלעת

לפזר מעל הבצק מעט קמח מלא

לכסות עם ניילון נצמד ולתת לבצק

להכפיל את נפחו כמה זמן שצריך

לאפות בתנור חם 180 מעלות

לאפות כ- 45 דקות

לשחרר את הלחם מהתבנית ולהפוך

למגש


The ingredients are measured by weight


or in a disposable cardboard cup


put in a bowl


2 cups of sifted white flour


200 grams


2 cups whole wheat flour 


200 grams


1 tablespoon of white sugar


1 tablespoon dry yeast


1 flat spoon of salt


Half a cup of sunflower seeds


About four tablespoons


Half a cup of pumpkin seeds


About three tablespoons


1 tablespoon olive oil


mix with a spoon




Gradually add lukewarm water as needed


I added a cup and three quarters of warm water


mix to a soft dough


Cover with plastic wrap until the dough doubles


The volume as long as necessary


After the dough has risen


Mix and deflate


sprinkle some flour on top


Take a jahannon pot with a diameter of about 22 centimeters


or a mold to flour it


and pour the dough into the mold


Brush the dough with a little tap water


Sprinkle some sunflower seeds and pumpkin seeds on top


Sprinkle some wholemeal flour over the dough


Cover with plastic wrap and let the dough rise


Double its volume as long as needed


Bake in a hot oven at 180 degrees


Bake for about 45 minutes


Release the bread from the pan and turn over


to the tray



תגובות