סמבוסק

 

לשים בקערה

700 גרם קמח לבן מנופה

1.5 כפות סוכר לבן

2 כפיות מלח

1 5 כפות שמרים יבשים

5 כפות שמן קנולה

להתחיל ללוש ולהוסיף בהדרגה מים חמימים

עד שמתקבל בצק רך חלק ונעים

שמתי ככוס וחצי מים חמימים

אז שמים לפי הצורך

ללוש  ארבע כחמש דקות אפשר גם במקסר

להבריש מעל הבצק מעט שמן

לכסות בניילון נצמד ולהתפיח את הבצק

עד שהוא מכפיל את נפחו כמה זמן שנדרש


לאחר שהבצק תפח

לשים על שולחן עבודה מקומח

לחלק את הבצק לחצי

לחלק את הבצק לכדורים

בגודל פינג פונג

לרדד כל חתיכת בצק לקוטר של כ- 12 סנטימטר

ובעובי של מלימטר וחצי

לשים במרכז הבצק 1 כף מלית חומוס

ולקפל לחצי לכיסון

ולהדק היטב את שולי הבצק של יפתח

כך להכין את כל הסמבוסק



לקחת מחבת גדולה

לשים שמן קנולה בגובה של 1 סנטימטר

ולחמם אותו על חום בינוני

לשים את הסמבוסק ולטגן  עד הזהבה

כדקה וחצי מכל צד

להוציא לנייר סופג ולזלול



למלית חומוס

לשים במחבת

1 כף שמן קנולה

1 כף שמן זית

לשים 4 בצלים גדולים חתוכים לקוביות קטנות

לטגן כשש 7 דקות  לפי הצורך עד שהבצלים רכים


להוסיף לבצל

1 כפית שטוחה מלח

חצי כפית כמון

כרבע כפית כורכום

רבע כפית פפריקה חריפה

מעט פלפל שחור

לערבב כדקה

להוסיף כ- 300-400  גרגירי חומוס מבושל

טחון

 ולערבב אותו עם הבצל כחצי דקה

ולקרר אותה


put in a bowl

700 grams of sifted white flour


1.5 tablespoons of white sugar


2 teaspoons of salt


1 5 tablespoons of dry yeast


5 tablespoons of canola oil


Start kneading and gradually add warm water

until a soft, smooth and pleasant dough is obtained

I put a cup and a half of warm water

So put as needed

You can also knead for about five minutes with a mixer

Brush a little oil over the dough

Cover with plastic wrap and let the dough rise

until it doubles its volume as long as it takes


After the dough has risen


Put on a floured work surface


Divide the dough in half


Divide the dough into balls


Ping pong sized


Roll out each piece of dough to a diameter of about 12 centimeters


and a millimeter and a half thick


Put 1 tablespoon of hummus filling in the center of the dough


and fold in half into a pocket


and tightly tighten the edges of the dough of Yiftah


This is how to prepare all the sambosk



Take a large pan


Put canola oil at a height of 1 centimeter


and heat it over medium heat


Put the samosa and fry until golden


About a minute and a half on each side


Remove to absorbent paper and devour



For hummus stuffing


put in a pan


1 tablespoon canola oil


1 tablespoon olive oil


Put 4 large onions cut into small cubes


Fry for about six to seven minutes as needed until the onions are soft


add to the onion


1 flat teaspoon salt


Half a teaspoon of cumin


About a quarter teaspoon of turmeric


A quarter of a teaspoon of hot paprika


A little black pepper


mix for about a minute


Add about 300-400 grains of cooked chickpeas


ground


 and mix it with the onion for half a minute


and cool it down

תגובות