עוגת תפוחים עם בצק פריך

 








English recipe listed below



לבצק

החומרים מדודים בגרמים או בכוס פלסטיק

חד פעמית לשתייה קרה 

כוס פלסטיק שווה לשלושת רבעי כוס

 מדידה אוניברסאלית

1 קילו תפוחי עץ לחתוך לקוביות 1×1 סנטימטר

לא קילפתי אותם


לשים בסיר גדול את התפוחים החתוכים

2 כוסות מי ברז 300 גרם

1 גרידת לימון בינוני

2 כפות מיץ לימון

3/4 כוס סוכר 130 גרם

1 שקית סוכר וניל

לערבב ולהרתיח

לבשל עד שהתפוחים יותר רכים כעשר דקות

להוסיף

כ- 50 גרם צימוקים


בקערה קטנה לשים

3/4 כוס קורנפלור 70 גרם

לערבב היטב עם כוס מי ברז 150 גרם


כשהתפוחים רכים

להוסיף את תערובת הקןנפלור

ולערבב כל הזמן

תוך כדי בבישול  עד שהתפוחים מבעבעים ומסמיכים

ולקרר מחוץ למקרר


לבצק

לשים בקערה

200 גרם מרגרינה או  חמאה חתוכה לקוביות

רבע כפית מלח

1 גרידת לימון קטן מגורד

1 כוס אבקת סוכר 100 גרם

3 כוסות קמח לבן 350 גרם

לערבב  ולפורר עד שנוצרים פירורי בצק 

להוציא ולשמור בצד כשליש כמות בצק מפורר

ככוס וחצי

לשאר הבצק שנישאר בקערה להוסיף

ככף מי ברז וללוש לבצק אחיד


לקחת תבנית אפייה גדולה מלבנית

30× 40 סנטימטר

מרופדת עם נייר אפייה

לשים את הבצק ולרפד בעזרת הידיים

על כל בסיס התבנית בעובי אחיד

לאפות את בסיס הבצק

בתנור חם 170 מעלות 

כ- 7- 10 דקות עד הזהבה בהירה


לשפוך את מלית התפוחים על בסיס 

הבצק האפוי ליישר את המלית

לפזר מעל התפוחים את פירורי הבצק

שהשארנו בצד

לאפות בתנור חם 170 מעלות

כ- 30 דקות או לפי הצורך

עד שהבצק זהוב

לפזר מעל מעט קינמון

לשמור במקרר


for the dough


The ingredients are measured in grams or in a plastic cup

Disposable for cold drinks 

A plastic cup is equal to three quarters of a cup

 Universal measurement

1 kilo of apples cut into 1x1 centimeter cubes

I didn't peel them

Put the cut apples in a large pot

2 cups of tap water 300 grams

1 medium lemon zest

2 tablespoons of lemon juice

3/4 cup sugar 130 grams

1 bag of vanilla sugar

stir and boil

Cook until the apples are softer about ten minutes

add

About 50 grams of raisins

Put in a small bowl

3/4 cup cornflour 70 grams

Mix well with a glass of tap water 150 grams



when the apples are soft

Add the cinnamon flour mixture

and stir all the time

while cooking until the apples bubble and thicken

and cool outside



when the apples are soft

Add the cinnamon flour mixture

and stir all the time

while cooking until the apples bubble and thicken

and cool outside the refrigerator

for the dough
For a vegan put margarine 
 instead of butter
סמל 'אומת על ידי הקהילה'
put in a bowl 200 grams of butter cut into cubes A quarter of a teaspoon of salt 1 grated small lemon zest 1 cup powdered sugar 100 grams 3 cups of white flour 350 grams Mix and crumble until dough crumbs are formed Take out and keep aside about a third of the crumbled dough about a cup and a half Add to the remaining dough in the bowl about a tablespoon of tap water and knead into a uniform dough

Take a large rectangular baking dish

30×40 cm

Lined with baking paper

Put the dough and cover with your hands

On the entire base of the pattern is of uniform thickness

Bake the dough base

in a hot oven 170 degrees 

About 7-10 minutes until light golden

Pour the apple filling on the base 

The baked dough to level the filling

Sprinkle the dough crumbs over the apples

that we left aside

Bake in a hot oven at 170 degrees

About 30 minutes or as needed

until the dough is golden

sprinkle a little cinnamon on top

keep in the fridge
סמל 'אומת על ידי הקהילה'





תגובות