בקלאווה אגוזים

 





English recipe listed below



למלית אגוזים

לשים בקערה

150 גרם אגוזי מלך שבורים לפירורים

2 כוסות פלסטיק חד פעמיות

2 כפות סוכר לבן

כרבע כפית קינמון

לערבב


החומרים לתבנית פיירקס 25×25 סנטימטר


להבריש מעט את התבנית עם שמן קנולה

או  מעט חמאה מומסת

לשים בצק פילו חתוך לגודל התבנית

להבריש במעט שמן קנולה או חמאה מומסת

לשים שוב בצק פילו להבריש עם שמן

כך לשים כ- 7-8 שכבות של בצק


לשים את מלית האגוזים וליישר

ולהדק  עם הידיים את המלית על הבצק

שוב לשים בצק פילו

להבריש עם מעט שמן או חמאה מומסת

כך להכין 7- 8 שכבות בצק

לשים שכבה אחרונה של בצק יפה ולהדק

לחתוך שאריות בצק

לחתוך  את הבצק למנות מרובעות עד 

מלית הבצק חתכתי ל- 5 שורות

אפשר לחתוך ריבועים או מעויינים

להבריש את הבצק החתוך

לאפות בתנור חם

160 מעלות כ-30- 35 דקות עד הזהבה


בינתיים להכין סירופ לבקלאווה

לשים בסיר

 100 גרם סוכר לבן שלושת רבעי כוס

150 גרם מי ברז כוס אחת 

1 כפית תמצית וניל

1 כף סילאן סירופ תמרים או מייפל או דבש

2 תרמילי תבלין הל שבורים

להרתיח 

ולהרתיח כשלוש דקות

ולקרר את הסירופ בחוץ

כשהבקלאווה יצאה מהתנור והיא חמה

לשפוך עליה  ישר את הסירופ הקר

זהו תהנו


For nut filling

put in a bowl

150 grams of walnuts broken into crumbs

2 tablespoons of white sugar

About a quarter teaspoon of cinnamon

to stir



The materials for a Pyrex mold 25x25 centimeters



Brush the pan a little with canola oil

or a little melted butter

Put phyllo dough cut to the size of the mold

Brush with a little canola oil or melted butter

Put filo dough again and brush with oil

In this way put about 7-8 layers of dough



Put the nut filling and straighten

and tighten the filling on the dough with your hands

Put filo dough again

Brush with a little oil or melted butter

This is how to prepare 7-8 layers of dough

Put a last layer of nice dough and tighten

Cut leftover dough

Cut the dough into square portions 

I cut the dough filling into 5 rows

You can cut squares or rhombuses

Brush the cut dough

Bake in a hot oven

160 degrees about 30-35 minutes until golden



In the meantime prepare syrup for baklava

put in a pot
100 grams of white sugar three quarters of a cup

150 grams of tap water, one cup 

1 teaspoon vanilla extract

1 tablespoon silan date or maple syrup or honey

2 broken cardamom spice pods

to boil 

and boil for about three minutes

and cool the syrup outside

When the baklava came out of the oven it was hot

Pour the cold syrup straight over it

That's it, enjoy






תגובות