מאפה עם שווארמה פרגיות בשר ותבלינים מעולה מטבח בקלי קלות ליהי קרויץ

 







An English recipe is listed below


החומרים

לשים מחבת גדולה באש לחמם

להוסיף 2 כפות שמן זית


להוסיף

4 בצלים גדולים חתוכים לרצועות דקות וקצרות

לטגן כמה דקות עד שהבצלים מעט זהובים ורכים

מידי פעם  לערבב


להוסיף 

1 קילו פרגיות חתוכות לחתיכות קטנות

לערבב מעט  באש

להוסיף:

1/4 כפית כורכום

מעט פפריקה חריפה

מעט פלפל שחור

 1-1.5  כפיות תבלין שווארמה  לפי טעמכם האישי

כחצי כפית מלח

לערבב

כשלוש דקות להוריד מהאש ולקרר


לאחר שהבשר קר

להוסיף 400 גרם בשר טחון או הודו או בקר או עוף

או בקר וכבש

ולערבב


לקחת תבנית פיירקס 50×40 ס"מ

לשמן עם מעט שמן זית גם בסיס וגם שולים


לרפד את התבנית עם בצק עלים גם בבסיס וגם שוליים

לפזר על הבצק בבסיס כחצי כוס חד פעמית של פירורי לחם


לשפוך את מלית הבשר על על פירורי הלחם 

 ליישר את המלית


מסביב לשולי הבצק למעלה למרוח עם ביצה טרופה

להשתדל לא למרוח על הפיירקס את הביצה

שהבצק לא ידבק לתבנית

לכסות מעל כל המלית בצק עלים ולהדק

למרוח בביצה 

לפזר שומשום

לחורר את הבצק מלמעלה בכמה מקומות עם מזלג

לשים בתנור חם

170 מעלות

לאפות 30-40 דקות לפי הצורך

עד שהבצק זהוב גם למטה וגם למעלה

להגיש עם זילוף טחינה גולמית 

סלט ירקות חמוצים.


the materials

Put a large pan on the fire to heat

Add 2 tablespoons of olive oil



add

4 large onions cut into thin, short strips

Fry for a few minutes until the onions are slightly golden and soft

occasionally mix



add

1 kilo of chicks cut into small pieces

stir a little on fire

add:

1/4 teaspoon turmeric

A little hot paprika

A little black pepper

 1-1.5 teaspoons of shawarma seasoning according to your personal taste

About half a teaspoon of salt

to stir

About three minutes, remove from heat and cool

After the meat is cold

Add 400 grams of ground meat or turkey or beef or chicken

or beef and lamb

and mix



Take a 50x40 cm pyrex mold

Oil both the base and the edges with a little olive oil



Line the mold with puff pastry both at the base and the edges

Sprinkle about half a disposable cup of breadcrumbs on the dough at the base



Pour the meat filling on top of the bread crumbs

 level the stuffing



Spread a beaten egg around the edges of the dough on top

Try not to spread the egg on the pyrex

that the dough does not stick to the mold

Cover all the filling with puff pastry and fasten

Brush with egg

sprinkle sesame seeds

Pierce the dough from above in several places with a fork

put in a hot oven

170 degrees

Bake for 30-40 minutes as needed

until the dough is golden both below and above

Serve with a sprinkling of raw tahini

Pickled vegetable salad.

סמל 'אומת על ידי הקהילה'

תגובות