מנה סוגרת פינה עוף שחום עם סילאן כשר לפסח מטבח בקלי קלות ליהי קרויץ

 







English recipe listed below



לשים בתבנית אפיה שמיועדת גם להגשה

3 בצלים גדולים קצוצים לחצי לרצועות כחצי ס"מ ולקצר

אותם

4-5 תפוחי אדמה

חתוכים לחצי ולפרוסות בעובי כחצי ס"מ

1.5 כפות סילאן טבעי או דבש

מעט פלפל שחור

מעט פפריקה חריפה

רבע כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

2 כפות שמן זית

3/4 כוס מי ברז מדוד בכוס חד פעמית

לערבב את כל תפוחי האדמה הבצל והתבלינים ביחד


לעוף

4 כרעיים או 8 שוקיים 

אפשר גם עוף שלם תלוי כמות האורחים שלכם

לפזר עליהם

1 כף סילאן או דבש

מעט פלפל שחור

מעט פפריקה חריפה

מעט כורכום

חצי כפית שטוחה פפריקה חריפה

1 כף שמן זית

מעט מלח

למרוח היטב את התבלינים על הכרעיים משני בצדדים

או על העוף השלם


לשים את העוף על תפוחי האדמה

אפשר לפזר גם מסביב את לעופות

 את תפוחי האדמה והבצל

לאפות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות

אפייה

כרעיים- כארבעים חמישים דקות

שוקיים - כארבעים דקות

עוף שלם כשעה שעה ורבע

אם העוף השחים יפה אבל צריך עוד זמן אפיה

אז להוריד טמפרטורה ל-180 מעלות

או כשהעוף שחום יפה ניתן לכסות מעל עם נייר כסף שלא ישרף



Place in a baking dish that is also intended for serving


3 large onions, cut in half

and into strips about half a centimeter and chop

them


4-5 potatoes

cut in half

and into slices about half a centimeter thick

1.5 tablespoons of natural silane or honey

A pinch of black pepper

A pinch of hot paprika

A quarter teaspoon of turmeric

1 teaspoon of sweet paprika

1 teaspoon of salt

2 tablespoons of olive oil

3/4 cup of tap water measured in a disposable cup

Mix all the potatoes, onions, and spices together


For the chicken

4 chicken thighs or 8 chicken drumsticks

You can also use a whole chicken

Depending on the number of your guests

Sprinkle them

1 tablespoon of cilantro or honey

A pinch of black pepper

A pinch of hot paprika

A pinch of turmeric

Half a teaspoon of hot paprika

1 tablespoon of olive oil

A pinch of salt

Spread the spices well

On the thighs on both sides

Or on the whole chicken


Place the chicken on the potatoes

You can also spread the potatoes and onions around the chicken

Bake in an oven preheated to 190 degrees

Baking


Thighs - about forty to fifty minutes


Thighs - about forty minutes


Whole chicken about an hour to an hour and a quarter


If the chicken is nicely browned but needs more baking time


Then lower the temperature to 180 degrees

Or when the chicken is nicely browned, you can cover

The top with foil so it doesn't burn



תגובות