בייגלה מהיר וקריספי מבצק שמן פרווה, צמחוני וטבעוני מטבח בקלי קלות ליהי קרויץ









English recipe listed below






החומרים מדודים בגרמים או בכוס פלסטיק חד פעמית לשתייה קרה

לשים בקערה

1 כוס שמן קנולה  150 גרם

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פפריקה מתוקה

3 כפות שומשום

1 כפית חומץ או מיץ לימון

1 כפית אבקת אפייה

1/2 כוס מים רותחים

לערבב הכל ביחד

ולהוסיף

4 כוסות קמח 400 גרם 

לערבב בכף עץ עד שנוצר בצק קל ונוח כמו פסטלינה

אם הבצק יבש להוסיף עוד מעט מי ברז

ואם הבצק מאוד רך להוסיף עוד קמח

עד שמתקבל בצק נעים כמו פסטלינה


להניח על שולחן עבודה

לחתוך לחתיכות קטנות כמו שזיף קטן

לגלגל למקלות באורך של כ-10 ס"מ

לגלגל לבייגלה להדק את הקצוות אחת לשנייה

להניח על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה

בעזרת מברשת להבריש עם מי ברז

לפזר מעט שומשום ומעט מלח רגיל

להדק מעט עם הידיים

לאפות בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות

כ-30 דקות או לפי הצורך עד שהבצק קריספי

ויבש מבפנים

לא לאפות לצבע חום כהה ולא לשרוף

The ingredients are measured in grams or in a disposable plastic cup for a cold drink

put in a bowl

1 cup of canola oil 150 grams

1/2 teaspoon of salt

1/2 teaspoon sweet paprika

3 tablespoons sesame

1 teaspoon of vinegar or lemon juice

1 teaspoon baking powder

1/2 cup of boiling water

mix everything together

and add

4 cups of flour 400 grams

Mix with a wooden spoon until a light and comfortable dough like pasta is formed

If the dough is dry, add a little more tap water

And if the dough is very soft, add more flour

until you get a pleasant paste-like dough

put on a work table

cut into small pieces like a small plum

Roll into sticks about 10 cm long

Roll into a pretzel and fasten the edges together

Place on a baking tray lined with baking paper

Using a brush brush with tap water

Sprinkle some sesame seeds and some regular salt

Tighten a little with your hands

Bake in an oven preheated to 160 degrees

About 30 minutes or as needed until the dough is crispy

and dry inside

Do not bake to a dark brown color and do not burn


תגובות