החומרים
1 כתף טלה במשקל של כ- 2.5 קילו
5 בצלים חתוכים לקוביות גסות
6 גזרים מקולפים חותכים לחצאים אם הם קטנים
להשאיר שלמים
1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות גדולות
כוס עגבניות שרי למי שאין יכול לוותר
6 תפוחי אדמה לא מקולפים חתוכים לקוביות גסות
לשים את כל הירקות בתבנית מלבנית גדולה מרופדת
בנייר אפייה ומתחתיה נייר אלומיניום
לתבל את הירקות עם
1.5 כפיות פפריקה מתוקה
מעט פפריקה חריפה
מעט פלפל שחור
1 כפית מלח
3 כפות שמן זית
2 ענפי רוזמרין או טימין
מעט עלי מרווה
אפשר גם 2 שיני שום כתוש
לערבב את כל הירקות
להניח את כתף הטלה על הירקות לסדר מצידה
מהירקות שתהיה יפה בנראות להגשה
לפזר מעט מחל על הכתף מלמטה ומלמעלה
להכין מרינדה לטלה בקערה
1 כף חרדל גרגירים
1.5 כפות חרדל חלק
2 כפות דבש או סילאן
מעט פפריקה חריפה
מעט פלפל שחור
1/4 כפית מלח
2 כפיות פפריקה מתוקה
34 כפות שמן זית
לערבב היטב
ולמרוח על הכתף
מלמטה ומלמעלה
לפזר מעל מעט רוזמרין
מעט עלי מרווה או אורגנו או טמין
עוטפים את הכל עם נייר אפייה ומעליו נייר כסף
מהודק היטב לתבנית
אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות
אפייה 3 שעות .
לאחר 3 שעות אפייה להוריד את הניירות מעל
לחמם את התנור ל-200 מעלות
להחזיר לתנור להזהבה של הכתף ותפוחי האדמה
כ-20 דקות לערך
את הנוזלים שנשארו בתבנית ניתן לאסוף ולצמצם מעט בסיר קטן ולהגיש על הבשר
Ingredients
1 lamb shoulder weighing about 2.5 kilos
5 onions, cut into coarse cubes
6 carrots, peeled, cut into halves if they are small
Leave whole
1 large sweet potato, cut into large cubes
A cup of cherry tomatoes for those who can't give up
6 unpeeled potatoes, cut into coarse cubes
Place all the vegetables in a large rectangular baking pan lined with baking paper and aluminum foil underneath
Season the vegetables with
1.5 teaspoons sweet paprika
A little hot paprika
A little black pepper
1 teaspoon salt
3 tablespoons olive oil
2 sprigs rosemary or thyme
A little sage leaves
You can also use 2 cloves of crushed garlic
Mix all the vegetables
Place the lamb shoulder on the vegetables
Arrange it on its side
From the vegetables that will look beautiful for serving
Sprinkle a little salt on the shoulder
From the bottom and top
Prepare a marinade for the lamb in a bowl
1 tablespoon grainy mustard
1.5 tablespoons plain mustard
2 tablespoons honey or cilantro
A little hot paprika
A little black pepper
1/4 teaspoon salt
2 teaspoons sweet paprika
3-4 tablespoons olive oil
Mix well
And spread on the shoulder
From the bottom and top
Sprinkle a little rosemary on top
A little sage leaves or oregano or thyme
Wrap everything with baking paper and top with foil
tightly secured to the pan
Bake in an oven preheated
to 180 degrees
Bake for 3 hours.
After 3 hours of baking, remove
the paper from above
Preheat the oven to 200 degrees
Return to the oven to brown the shoulder and potatoes
About 20 minutes
The liquids remaining in the pan
Can be collected and reduced slightly in a small saucepan
and served over the meat
תגובות
הוסף רשומת תגובה