ציבוריקי מהמטבח הבוכרי עם בשר כמה טעים מטבח בקלי קלות ליהי קרויץChiborki from the Bukhari kitchen











English recipe listed below

לבצק
לשים בקערת לישה
אפשר גם לערבב במיקסר

1 ק"ג קמח עם שמרים
או קמח לבן רגיל עם 50 גרם שמרים טריים
או 1 ק"ג קמח לבן עם 2 כפות שמרים יבשים

 אם שמתם שמרים טריים או יבשים
 לשים אותם בצד אחד של הקמח

ובצד השני לשים
1.5 כפיות מלח
2 כפות סוכר
3/4 כוס שמן זית מדוד בכוס פלסטיק חד פעמית
70 גרם

להתחיל ללוש ולהוסיף מים פושרים
כ-1.5 כוסות או לפי הצורך
עד שהבצק רך ונעים
ללוש כ-4 דקות עד שהבצק חלק
למרוח מעל הבצק מעט שמן זית
לכסות עם ניילון נצמד
ולתת לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו


בינתיים להכין מלית בשר

4 בצלים גדולים לחתוך לקוביות קטנות

לחמם מחבת 
לשים 2 כפות שמן זית
לשים את הבצלים ולטגן כ-7 דקות עד שהם
יותר רכים וזהובים
להוסיף מעט פפריקה חריפה
מעט פלפל שחור
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית שטוחה מלח

להוסיף -500 גרם בשר בקר
או בקר וכבש
 או בשר הודו אדום טחון
לערבב כשתי דקות עד שהבשר מלבין
להוציא מהאש ולקרר 


אופן ההכנה לצ'יבוריקי

לאחר שהבצק תפח והכפיל את עצמו

להוריד את הבצק לשולחן עבודה מקומח
לחלק ל-4 חלקים

לקחת חלק אחד ולחלק לגודל של קלמנטינה
לכדרר לכדור חלק
ולרדד על שולחן מקומח לקוטר של 12 ס"מ
ועובי של כ-2 מ"מ

לשים במרכז כף גדושה מלית בשר
לקפל לשניים לכיסן

להדק היטב את את השוליים
ובעזרת מזלג לקחת מזלג ולהדק
איתו את השוליים
לשטח מעט את הכיסן
להניח על נייר אפייה מקומח מעט

בינתיים לחמם מחבת רחבה ומעט גבוהה

לשים שמן קנולה או חמניות כחצי מגובה המחבת
לחמם את השמן עד שהוא חם אבל לא רותח
לטגן עד הזהבה כ-1.5  דקות מכל צד  טיגון
וכשזהוב מצד אחד להפוך ולטגן מהצד השני
עוד כשתי דקות
להוציא לצלחת עם נייר מטבח סופג.


for the dough
Put in a mixing bowl
You can also mix in a mixer

1 kg flour with yeast
Or plain white flour with 50 grams of fresh yeast
or 1 kg of white flour with 2 tablespoons of dry yeast

  If you put fresh or dry yeast
  Put them on one side of the flour

and on the other side put
1.5 teaspoons of salt
2 tablespoons of sugar
3/4 cup olive oil measured in a disposable plastic cup
70 grams

Start kneading and add lukewarm water
About 1.5 cups or as needed
until the dough is soft and pleasant
Knead for about 4 minutes until the dough is smooth
Spread a little olive oil on top of the dough
Cover with plastic wrap
and let the dough rise until it doubles in volume


In the meantime, prepare the meat filling

4 large onions cut into small cubes

Heat a pan
Put 2 tablespoons of olive oil
Put the onions and fry for about 7 minutes until they are
More soft and golden
Add a little hot paprika
A little black pepper
1 teaspoon sweet paprika
1 flat teaspoon salt

Add 500 grams of beef
or beef and lamb
  or ground red turkey meat
Stir for about two minutes until the meat turns white
Remove from heat and cool
How to prepare chiburiki

After the dough has risen and doubled in size

Put the dough on a floured work surface
Divide into 4 parts

Take one part and divide it to the size of a tangerine
dribble into a smooth ball
and roll out on a floured table to a diameter of 12 cm
and a thickness of about 2 mm

Put a spoonful of meat filling in the center
Fold in half for a pocket

Fasten the edges well
and with a fork take a fork and fasten
with him the margins
Flatten the bag a little
Place on lightly floured baking paper

Meanwhile, heat a wide and slightly high pan

Put canola or sunflower oil about half the height of the pan
Heat the oil until it is hot but not boiling
Fry until golden, about 1.5 minutes on each side
And when golden on one side flip and fry on the other side
About two more minutes
Remove to a plate with absorbent kitchen paper.






תגובות