פירושקי כיסנים משגעים מהמטבח הרוסי עם בשר ועימים ומפנקים מטבח בקלי קלות ליהי קרויץ





English recipe listed below

לשים בקערת לישה
אפשר גם לערבב במיקסר

1 ק"ג קמח עם שמרים
או קמח לבן רגיל עם 50 גרם שמרים טריים
או 1 ק"ג קמח לבן עם 2 כפות שמרים יבשים

 אם שמתם שמרים טריים או יבשים
 לשים אותם בצד אחד של הקמח

ובצד השני לשים
1.5 כפיות מלח
2 כפות סוכר
3/4 כוס שמן זית מדוד בכוס פלסטיק חד פעמית
70 גרם

להתחיל ללוש ולהוסיף מים פושרים
כ-1.5 כוסות או לפי הצורך
עד שהבצק רך ונעים
ללוש כ-4 דקות עד שהבצק חלק
למרוח מעל הבצק מעט שמן זית
לכסות עם ניילון נצמד
ולתת לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו


בינתיים להכין מלית בשר

4 בצלים גדולים לחתוך לקוביות קטנות

לחמם מחבת 
לשים 2 כפות שמן זית
לשים את הבצלים ולטגן כ-7 דקות עד שהם
יותר רכים וזהובים
להוסיף מעט פפריקה חריפה
מעט פלפל שחור
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית שטוחה מלח

להוסיף -500 גרם בשר בקר
או בקר וכבש
 או בשר הודו אדום טחון
לערבב כשתי דקות עד שהבשר מלבין
להוציא מהאש ולקרר 

אופן ההכנה לפירושקי
לאחר שהבצק תפח והכפיל את עצמו


להוריד את הבצק לשולחן עבודה מקומח
לחלק ל-4 חלקים

לקחת חלק אחד ולחלק לגודל של קלמנטינה
לכדרר לכדור חלק
ולרדד על שולחן מקומח לקוטר של 10 ס"מ
ועובי של כ-2 מ"מ

לשים במרכז כף גדושה מלית בשר
לקפל לשניים לכיסן

להדק היטב את את השוליים
ולהניח את הפתח למטה כך 
שניצור צורת סירה
להניח על נייר אפייה מקומח מעט

בינתיים לחמם מחבת רחבה ומעט גבוהה

לשים שמן קנולה או חמניות כחצי מגובה המחבת
לחמם את השמן עד שהוא חם אבל לא רותח
לטגן עד הזהבה מכל צד כ-2 דקות טיגון
וכשזהוב מצד אחד להפוך ולטגן מהצד השני
עוד כשתי דקות
להוציא לצלחת עם נייר מטבח סופג.



Put in a mixing bowl
You can also mix in a mixer

1 kg flour with yeast
Or plain white flour with 50 grams of fresh yeast
or 1 kg of white flour with 2 tablespoons of dry yeast

 If you put fresh or dry yeast
 Put them on one side of the flour

and on the other side put
1.5 teaspoons of salt
2 tablespoons of sugar
3/4 cup olive oil measured in a disposable plastic cup
70 grams

Start kneading and add lukewarm water
About 1.5 cups or as needed
until the dough is soft and pleasant
Knead for about 4 minutes until the dough is smooth
Spread a little olive oil over the dough
Cover with plastic wrap
and let the dough rise until it doubles in volume


In the meantime, prepare the meat filling

4 large onions cut into small cubes

Heat a pan 
Put 2 tablespoons of olive oil
Put the onions and fry for about 7 minutes until they are
More soft and golden
Add a little hot paprika
A little black pepper
1 teaspoon sweet paprika
1 flat teaspoon salt

Add 500 grams of beef
or beef and lamb
 or ground red turkey meat
Stir for about two minutes until the meat turns white
Remove from heat and cool 

How to prepare for pirosaki

After the dough has risen and doubled in size

Put the dough on a floured work surface
Divide into 4 parts

Take one part and divide it to the size of a tangerine
dribble into a smooth ball
and roll out on a floured table to a diameter of 10 cm
and a thickness of about 2 mm

Put a spoonful of meat filling in the center
Fold in half for a pocket

Fasten the edges well
and place the opening down like this 
Let's make a boat shape
Place on lightly floured baking paper

Meanwhile, heat a wide and slightly high pan

Put canola or sunflower oil about half 
the height of the pan
Heat the oil until it is hot but not boiling
Fry until golden on each side for about
 2 minutes

And when golden on one side flip and
 fry on the other side
About two more minutes
Remove to a plate with absorbent 
kitchen paper.

תגובות